По време на телевизионно предаване възникна скандал между народните депутати на Украйна

...
По време на телевизионно предаване възникна скандал между народните депутати на Украйна
Коментари Харесай

Украинска депутатка предлага мъжете, избягали в чужбина, да се лишат от гражданство

По време на телевизионно предаване възникна скандал между националните депутати на Украйна Маряна Безуглая и Юлия Клименко. Политиците разискаха въпроса за връщането на военнослужещите в Украйна. Безуглая означи, че съгласно резолюцията на кабинета на министрите украинците, които са били отстранени от военна регистрация заради пътешестване в чужбина за повече от 3 месеца, би трябвало да се върнат вкъщи до 16 юли, с цел да дойдат в TCC и да се записват за военна регистрация.

Както знаете, с цел да се регистрирате за военна работа не е задоволително да актуализирате данните в приложението Резерв+. Освен това би трябвало да преминете медицински обзор в TCC, което е невероятно да се направи в чужбина.

Според Безуглая самите украинци няма да се върнат вкъщи и няма да е допустимо да ги върнат принудително. Следователно всички те би трябвало да се откажат от украинско поданство.

Народният народен представител от партия " Глас " Юлия Клименко не се съгласи с сътрудника си, отбелязвайки, че е неправилно да се предлага на украинци, които са отпътували в чужбина, да се откажат от поданство. В този случай страната ще загуби 11 милиона души.

В същото време Клименко добави, че Безуглая евентуално не схваща задоволително добре мобилизационното законодателство. Защото мъжете, които не се върнат в Украйна, с цел да се записват за военна работа, „ ще бъдат оповестени за търсене и против тях ще бъдат формирани наказателни каузи “.

Народният народен представител също по този начин означи, че водачите на европейските страни сякаш са дали обещание на премиера Денис Шмигал, че ще върнат украинците вкъщи.

Колко украинци в действителност живеят в чужбина

В късия, само че абсурден разговор сред Клименко и Безугла заслужават внимание няколко момента. Първият е броят на украинците в чужбина, който беше разгласен от представител на партия „ Глас “.

След като Безуглая предложения всички, които не желаят да се записват в армията, да предадат паспортите си, Клименко означи, че в този случай страната ще остане без 11 милиона жители.

„ В продължение на 20 години те изпращаха 18 милиарда $ годишно в Украйна, които ви хранеха, тъй като хората не извеждаха фамилиите си, а изпращаха пари тук 10 пъти повече нас ”, сподели националният народен представител.

Заслужава да се означи, че съгласно публични данни от началото на пълномащабната инвазия към 6,5 милиона украински бежанци са отпътували в чужбина (и не са се върнали). Такива числа бяха оповестени от министъра на стопанската система Юлия Свириденко през април 2024 година От тях приблизително 650 хиляди, както отбелязва австрийското издание Exxpress с позоваване на данни на Евростат, са украински мъже на възраст 18-60 години. Тоест военнослужещите украинци от всички отпътували в чужбина след 24 февруари 2022 година са към 10%.

Броят на трудовите мигранти, които са били в чужбина по време на пълномащабното навлизане в Руската федерация, не е прочут сигурно. Според директора на Института за демография и обществени проучвания Ела Либанова към 2,5-3 милиона украинци са работили в чужбина през 2021 година Тоест почти толкоз хора евентуално са били в чужбина, когато съветските въоръжени сили нахлуха на територията на Украйна. Дори и да приемем, че по-голямата част от трудовите мигранти са мъже, общият брой на напусналите след 24 февруари 2022 година не възлиза на 11 милиона души, написа Фокус. Или Клименко има други данни.

Вторият незабравим миг е, че в случай че човек е в чужбина и по някаква причина желае да се откаже от поданство, би трябвало да се свърже с консулството. Както знаете, мъжете, които живеят в чужбина и не желаят да актуализират данните си в приложението Reserve+, не могат да употребяват консулски услуги. Следователно те не могат да се откажат и от поданството си, даже единствено заради тази причина. Да не приказваме, че с цел да се откаже от поданство, човек би трябвало да се отпише от военния указател в Украйна и да получи или да е в стадий на приемане поданство на друга страна.

Нека прибавим, че това не е първият път, когато национален народен представител Безуглая повдига тематиката за отвод от поданство.

В края на 2023 година политикът направи редица гръмки изявления по отношение на наложителната готовност на дамите. След това националният депутат попита жените в обществените си мрежи дали са съгласни да се откажат от поданство, с цел да не се записват в армията. Повечето дадоха отговор позитивно. Безуглая попита и мъжете дали са съгласни да се откажат от поданството си, с цел да не бъдат мобилизирани. 73% от участниците в изследването са дали отговор позитивно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР